Pagrindiniai vyno degustavimo žingsniai ir etiketas
Vynas neabejotinai yra elegantiškiausias gėrimas, todėl jo ragavimo etiketą išmanyti tiesiog būtina. Kalbant apie vyną, menas yra viskas, nuo pateikimo temparatūros iki taurių. Jei norite pasinerti į nuodugnesnius vyno tyrinėjimus, perpraskite, kokia vyno savybė būtent Jums patinka labiausiai. Ar vertinate sodrumą ar švelnumą, galbūt vaisių aromatą, o gal medžio ar žemės prieskonį? Kuo daugiau skaitysite ir ragausite, tuo geriau gebėsite įvertinti subtilų vyno sudėtingumą ir žavesį.
Vyno degustacijos žingsniai:
Apžiūrėkite.
Šis etapas skirtas išsiaiškinti, ar nėra plika akimi matomų trūkumų. Paviršių dengianti plėvelė, drumstumas reiškia, kad vynas sugedęs. Vyne išvysti kamščio likučių taip pat neturėtumėte. Apžiūrėjus iš vyno spalvos galima nustatyti jo amžių. Raudonieji vynai sendami linkę šviesėti, o baltieji – tamsėti. Taurę laikykite už kojelės! Taip vynas nesušildomas ir išvengiama ne itin patrauklių pirštų antspaudų ant taurės.
Pateliūškuokite.
Šis veiksmas vynui suteikia galimybę kvėpuoti ir padeda atsiskleisti. Šį veiksmą reikia kartoti nuolat mėgaujantis vyno taure.
Gurgštelkite.
Visa esmė yra paragauti įvairių vyno bruožų liežuviu, skruostais ir gomuriu. Pajausti vyno rūgštingumą, ar skonis malonus, ar stipriai jaučiamas vaisių prieskonis, kiek vyne gali būti taninų, jis fermentuotas ąžuolo statinėje ar nerūdijančio plieno cisternoje.
Taninai – vynuogių odelėse esantys junginiai. Tai yra natūralūs konservantai, kurie vynui suteikia sausumo. Daugiau taninų turintys sodresni raudonieji vynai gali būti patiekiami grafinuose. Grafinuose vynas geriau kvėpuoja ir taninų suteikiamas prieskonis sušvelnėja.
Brandinimas ąžuolo statinėse vynui suteikia vanilės, kavos ar šokolado prieskonį. Vyno saldumą lemia cukraus, likusio jame po fermentacijos, kiekis. Natūraliai vynas be cukraus yra rūgštus, o mažai cukraus turintis vynas yra vadinamas „sausu“.
Apie vyną niekada nespręskite iš pirmo gurkšnio. Skoniui atsiskleisti gali sutrukdyti kramtomosios gumos, dantų pastos ar prieš tai ragauto maisto skonis. Antras ir trečias gurkštelėjimai daug svarbesni. Jei pajutote acto skonį – vynas sugedęs.
Pasimėgaukite.
Jei vynas geras, tuomet laikas juo pasimėgauti!
Į sveikatą!
Anglų: Cheers!
Japonų: 乾杯 / Kanpai.
Ispanų: Salud.
Vokiečių: Prost.
Prancūzų: Santé! / À votre santé!
Portugalų: Saúde.
Švedų: Skål.